Martin o své stáži v New York: Nádech, zabrat a...

V kanceláři věčně hučí klimatizace a troubení taxikářů pod okny na 53. ulici na Midtown mě po týdnu pořád dokola ruší z koncentrace. Sedím v místnosti s interns ? studenty nebo absolventy práv ponejvíce Columbia University nebo New York Univerzity, kteří zcela profesionálně vyřizují požadavky klientů. Tak se tu říká umělcům a uměleckým organizacím nejrůznější povahy.

Prošel jsem stejným vstupním výcvikem pro interns, ale když zazvoní telefon na mém stole, mám během vteřiny studený pot po celém těle. Je to tady můj první kontakt s klientem. V Čechách se na rozhovory s klienty vysloveně těším, ale v angličtině je to najednou něco jiného. Volunteer Lawyers for the Arts. Martin on the phone. How can I help you? Drsný hlas na lince patří jazzmanovi, který má za sebou koncerty i nahrávky se zvučnými jmény místní scény. Začíná proslovem o tom, jak si ohromně váží toho, že v City funguje taková organizace, jako je VLA a že by mu naše pomoc ohromně pomohla.

Jsem trochu nervózní z toho, že nerozumím slangovým obratům, ale jádro věci jsem pochopil ? hurá! Ze samého jamování se z jazzmana stal invalida a teď by potřeboval provést komplikovaným procesem získávání důchodových dávek. Ptá se, zdali mu můžeme pomoci. Zarazí mě, že se neobrátí s prosbou o pomoc na místní sociálku, ale jazzman dodává, že tam nepochodil a jelikož se už dvacet let živí profesionálním hraním, tak se domnívá, že splňuje kritéria pro získání našeho právního poradenství. Na chvilku linku ohluším a ptám se kolegů. Vysvětlují mi, že to je hraniční případ. Skvělé, lamentuju v duchu. Vlastně nejen v duchu, protože o americkém systému sociálního zabezpečení toho vím asi tolik jako průměrný Američan o České republice ? má matné ponětí o tom, že existuje a že celým názvem se jmenuje Československo. Rychle hledáme v dlouhém seznamu advokátů, kteří pravidelně věnují umělecké komunitě bezplatně část své pracovní doby, zda se tam najde někdo se zaměřením na social security. Yes! Takže pravděpodobně Vám budeme schopni pomoct - máme tu pro bono spolupracujícího advokáta, který v téhle oblasti umí chodit. Jazzman se tetelí a už sype údaje kreditní karty, aby získal roční membership ? členství, které zajišťuje na rok přístup ke všem službám za nižší ceny.

Jak je to s tou bezplatností u VLA, když platím 50 babek za každou konzultaci i přesto, že mám membership, za který jsem jich dal 145?  Vysvětluji, že interns i advokáti pracují bezplatně, ale tyto prostředky jsou na zajištění chodu organizace (spolu s dary advokátních kanceláří, příjmy ze vzdělávacích programů, veřejných grantů a pod.). S takovým vysvětlením je spokojen. Pořád je totiž se svými výdaji jen na malé části nákladů, které by musel vynaložit na komerční právní pomoc. Loučí se s odkazem na své stránky, které otevírám ještě během rozhovoru a hned si poznamenávám datum koncertu v legendárním jazz klubu Blue Note. 

Martin Leskovjan

 

(Fair Art vstoupil v tomto roce do partnerské spolupráce s Volunteers Lawyers for the Arts of New York, kam vyslal svého zástupce na zkušenou ? další pokračování v blízkých dnech!)

Martin Leskovjan | Úterý 15. říjen 2013 10:53

Přidat komentář

* - povinné pole

*





*
*
Žádné komentáře
CZ / EN